T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AĞRI / DOĞUBAYAZIT - Muhammed Celali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

Mobilya ve dekorasyon; işlevsel özellikleri ile mekânları kullanışlı hâle getiren, estetik değeriyle de yaşadığımız ya da çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli ortamlar hâline gelmesini sağlayan bir alandır. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarmaktadır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır.

Türkiye’de mobilya dekorasyon alanındaki işletmelerin çoğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerdir. Son yıllarda, geleneksel yöntemlerle üretim yapan bu atölyelerin yerini tam donanımlı fabrikalar almaya başlamıştır. Sektörde büyük ölçekli işletmelerin artması rekabeti ve kalite yarışını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük firmaların ürettikleri mobilya ve dekorasyon ürünleri uluslararası kalite standartlarını yakalamıştır. Bu alandaki ihracat kapasitesi de günden güne artış göstermektedir.

Mobilya ve dekorasyon sektörü, pazarın yoğunlaştığı belirli bölgeler civarında toplanmıştır. Önemli üretim bölgelerinin toplam üretimdeki payları sırasıyla; Ankara %30, İstanbul  %18, İzmir %9, Adana %9, Bursa %6, Eskişehir %4 ve Kayseri %5’tir.

Mobilya ve dekorasyon istihdam olanakları sağlayan ve ulusal ekonomiye olumlu katkılarda bulunan önemli alanlardan biridir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizm, balıkçılık ile taşımacılıkta kullanılan ahşap tekne ihtiyacını ise bu alan içinde yer alan ahşap yat ve tekne imalâtçılığı karşılamaktadır. Bu meslek, mobilya ve dekorasyon alanının denize uzanan bir dalıdır.

Hızla büyüyen bu alanda, küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda nitelikli elemana duyulan ihtiyaç artmaktadır. Meslekî Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi´nin (MEGEP) amaçlarından biri de mobilya ve dekorasyon gibi ara teknik eleman ihtiyacı olan alanlara nitelikli iş gücü yetiştirilmesini desteklemektir.

Mobilya ve dekorasyon alanı altında; mobilya imalâtçılığı, ahşap doğramacılığı, üst yüzey işlemciliği, mobilya döşemeciliği, ahşap tornacılığı, ahşap iskeletçiliği, ahşap oymacılığı, ahşap yat ve tekne imalâtçılığı meslekleri yer almaktadır. Türkiye’de mobilya dekorasyon alanındaki işletmelerin çoğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerdir. Son yıllarda, geleneksel yöntemlerle üretim yapan bu atölyelerin yerini tam donanımlı fabrikalar almaya başlamıştır. Sektörde büyük ölçekli işletmelerin artması rekabeti ve kalite yarışını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük firmaların ürettikleri mobilya ve dekorasyon ürünleri uluslararası kalite standartlarını yakalamıştır. Bu alandaki ihracat kapasitesi de günden güne artış göstermektedir.

Mobilya ve dekorasyon sektörü, pazarın yoğunlaştığı belirli bölgeler civarında toplanmıştır. Önemli üretim bölgelerinin toplam üretimdeki payları sırasıyla; Ankara %30, İstanbulTürkiye’de mobilya dekorasyon alanındaki işletmelerin çoğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerdir. Son yıllarda, geleneksel yöntemlerle üretim yapan bu atölyelerin yerini tam donanımlı fabrikalar almaya başlamıştır. Sektörde büyük ölçekli işletmelerin artması rekabeti ve kalite yarışını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük firmaların ürettikleri mobilya ve dekorasyon ürünleri uluslararası kalite standartlarını yakalamıştır. Bu alandaki ihracat kapasitesi de günden güne artış göstermektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.12.2012 - Güncelleme: 15.10.2017 23:28 - Görüntülenme: 1631
  Beğen | 5  kişi beğendi