T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AĞRI / DOĞUBAYAZIT - Muhammed Celali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ADAY ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN OKULUMUZ VE BÖLÜMLER

    Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir. Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir.

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.


Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

 

MUHASEBE

   Muhasebe ve Finansman Alanı

Ülkemizde muhasebecilik alanındaki kurallar ve meslekî standartlar yasalarla düzenlenmiştir. Muhasebe ile ilgili ilk kanunumuz Mustafa Kemal ATATÜRK zamanında çıkartılmış olan 26/05/1927 tarih ve 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu´dur. 3568 sayı ve 01/06/1989 tarihli Kanun ise serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci ve malî müşavirlik, yeminli malî müşavirlik unvanlarına meslek içerisinde kademelendirme getirmiştir.

Anadolu ticaret meslek lisesi ve ticaret meslek lisesinden mezun olanlar kanunda belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler. Bu meslek elemanlarının yanı sıra alandaki ara kadrolarda muhasebe ofis elemanları ve yardımcı muhasebe elemanlarına da ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde muhasebecilik ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, yeni kanunların yürürlüğe girmesiyle alandaki mesleklerin saygınlığı giderek artmıştır. Ayrıca, bu konu ile ilgili kanunlarımız AB standartları ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamaları içerecek şekilde genişletilmektedir.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de beyanname, vergi ödeme ve kayıt gibi muhasebe işlemleri yasalarla belirlenmiş takvimlere göre yapılmaktadır. Dolayısıyla bu işlemlerin yoğun olarak yürütüldüğü dönemlerde alanda bir hareketlilik yaşanmaktadır.

Ticaret hayatının sürekli geliştiği günümüzde işletme sayıları da giderek artış göstermektedir. Bu işletmelerin tümünde muhasebe işlemleri yapıldığına göre muhasebecilik meslekleri de önemini ve geçerliliğini hiçbir zaman yitirmeyecek alanların başında gelmektedir.

 

ELEKTRİK

   Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik- Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır.

Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir. Türk elektrik-elektronik sanayinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Sektörün sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor olması, dünya teknolojilerine uyum sağlamada ve yeni teknolojileri benimsemede gösterdiği çabukluk, sektörün parlak geleceğine işaret etmektedir.İhracat ve iç talepteki canlanmaya bağlı olarak üretimini hızla artıran sektörde, başta dayanıklı tüketim mallarında elektronik cihaz ve beyaz eşya olmak üzere, kablolar, bağlantıparçalı iletkenler, elektrik dağıtım ve kontrol panoları gibi ürünlerde, kurulu kapasite ve kapasite kullanım oranları sürekli artmaktadır. Türk elektrik-elektronik sanayi, yakın bir gelecekte Avrupa pazarını da aşarak, kaliteli Türk ürünlerini, başta Amerika olmak üzere tüm dünya pazarlarında tüketicinin hizmetine sunabilecek yetenek, deneyim, girişkenlik ve azme sahiptir. Küresel pazarda lider olabilmek, ancak gelişmiş bir elektrik-elektronik sanayi ile mümkündür.

 

TESİSAT

   Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı

Isıtma ve sıhhî tesisatçısı; çeşitli amaçlarla kullanılan binalarda ve sanayi tesislerinde, ısıtma, temiz ve atık su sistemlerinin kuruluş, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, projeye uygun olarak kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Meslek liselerinin gaz ve tesisat teknolojisi alanıyla ilgili bölümlerinden mezun olan öğrenciler, meslek yüksek okullarının; doğal gaz, ısıtma ve sıhhî tesisat, iklimlendirme ve soğutma, sıhhî tesisat, tesisat teknolojisi, yapı tesisat teknolojisi bölümlere sınavsız geçiş yapabilirler.

Ön lisans programlarını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı´nda başarılı oldukları takdirde, alanlarıyla ilişkili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Ayrıca, yine meslek liselerinin gaz ve tesisat teknolojisi alanından mezun olanlar üniversitelerin; enerji öğretmenliği veya tesisat öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri hâlinde ek puan almaları nedeniyle, diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Isıtma ve sıhhî tesisatçılar çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık alanlarda ve her türlü iklim koşullarında

   Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

Mobilya ve dekorasyon; işlevsel özellikleri ile mekânları kullanışlı hâle getiren, estetik değeriyle de yaşadığımız ya da çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli ortamlar hâline gelmesini sağlayan bir alandır. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarmaktadır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır.

Türkiye’de mobilya dekorasyon alanındaki işletmelerin çoğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerdir. Son yıllarda, geleneksel yöntemlerle üretim yapan bu atölyelerin yerini tam donanımlı fabrikalar almaya başlamıştır. Sektörde büyük ölçekli işletmelerin artması rekabeti ve kalite yarışını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük firmaların ürettikleri mobilya ve dekorasyon ürünleri uluslararası kalite standartlarını yakalamıştır. Bu alandaki ihracat kapasitesi de günden güne artış göstermektedir.  Mobilya ve dekorasyon sektörü, pazarın yoğunlaştığı belirli bölgeler civarında toplanmıştır. Önemli üretim bölgelerinin toplam üretimdeki payları sırasıyla; Ankara %30, İstanbulTürkiye’de mobilya dekorasyon alanındaki işletmelerin çoğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerdir. Son yıllarda, geleneksel yöntemlerle üretim yapan bu atölyelerin yerini tam donanımlı fabrikalar almaya başlamıştır. Sektörde büyük ölçekli işletmelerin artması rekabeti ve kalite yarışını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük firmaların ürettikleri mobilya ve dekorasyon ürünleri uluslararası kalite standartlarını yakalamıştır. Bu alandaki ihracat kapasitesi de günden güne artış göstermektedir.

 

METAL

    Metal Teknolojileri Alanı

Metal İşleri; İşlenebilen metallerin sıcak veya soğuk olarak resimdeki ölçüye göre biçimlendiren, ayrıca ısıl işlemleri ve kaynakçılık konularını kapsayan sanat dalına metal işleri denir.

Meslek dallarından Kaynakçılık ve Demir Doğrama meslek dallarında mesleki eğitimler verilmektedir
Alan  öğrencilerimiz milli eğitimin amaçları doğrultusunda eğitim-öğretim çalışmalarını sürdürmektedir. Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz kamu ve özel sektör işyerlerinde ve fabrikalarda ara eleman olarak ülke ekonomisine katkı sağladıkları gibi, Teknik Eğitim Fakültelerinde de eğitimlerine devam etmekte olan öğrencilerimiz  bulunmaktadır.

Metal Teknolojisi Alanı Anlayışı

Alanımızın ana hedefi bilgi ve beceri düzeyi yüksek, gelişen teknolojiyi yakından takip eden ve bu gelişmeye katkıda bulunan, yeniliklere ve gelişmelere açık, teorik olarak öğrendiklerini pratiğe dökebilen, kaliteli bir eğitim ve teknik eleman yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda diğer meslek liseleri ile işbirliği, yaygın olarak Internet ve bilgisayar kullanımı ve sanayinin problemlerini yerinde görmek için teknik gezi ve işbirliği çalışmaları yapılmakta olup;deneyimli ,genç ve çalışkan öğretim kadromuz, alanımız için büyük kazanç olarak görülmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.04.2018 - Güncelleme: 26.04.2018 09:19 - Görüntülenme: 1255
  Beğen | 10  kişi beğendi